Vattenläcka i badrummet

För ett par dagar sedan kom jag in i badrummet och insåg att ja, väggen och golvet var blött. Vad har hänt? En vattenläcka såklart. Det gällde med en gång att få av vattnet för att få reda på var läckan fanns. Hittade jag den? Nej. Jag fick så klart ringa en rörmokare som kunde komma hit och lokalisera läckan och få stopp på den. Men både vägg, tätskikt, golv och annat är totalt dyngsurt. Det måste ha droppat länge och sedan har läckan bara blivit värre och värre. Men vad ska jag göra nu?

Försäkringsbolaget

När läckan väl blivit stoppad i alla fall tillfälligt kontaktade jag så klart mitt försäkringsbolag. Jag fick lämna en skadeanmälan till en trevlig man och skulle också skicka in fotografier, kopia på räkningar från rörmokaren med mera. Efter det skulle försäkringsbolaget höra av sig. Men vad kan man egentligen göra åt det som har hänt?

Få bort fukten

Det allra viktigaste är så klart att man får bort all fukt. Man måste se till att ytorna verkligen blir torra och att man inte stänger in någon fukt. Jag har torkat och torkat men vad hjälper det. En avfuktare var vad jag fick ta hem, och den ska stå på i ett par dagar. Sedan ska allt skadat rivas ut och nytt tätskikt med mera ska läggas in. Sedan ska nya tapeter och allt sättas på plats. Usch vad mycket jobb det blev helt plötsligt.

Ersättning

Eftersom att vattenläckan inte orsakats av oss som bor i huset och eftersom att alla installationer var korrekt gjorda kommer vi att få ersättning från försäkringsbolaget. Ersättningen täcker inte alla kostnader men vi får i alla fall ett fungerande badrum igen. Det är bara ren tur att det bara var ena badrummet som skadades och att vi har kunnat använda det andra under tiden. Tvättmaskinen hamnade förstås lite i kläm men den kunde vi flytta ut i köket och där får den stå tills dess att badrummet är i ordning igen. Det är nog nackdelen med rör som går inne i väggarna. Det är svårt att upptäcka att något läcker lite grann. Det är först när det läcker riktigt ordentligt som man upptäcker saken. Nu har rörmokaren lovat oss att försöka lägga rören utanpå väggarna istället så att vi får lättare att upptäcka eventuella läckor. Det blir lite svårare att städa, men det kan det vara värt för att slippa allt extra arbete.