Välja sänggavel

Det finns en hel del att tänka på inför köpet av en ny sänggavel. Utbudet är stort och kan ibland uppfattas som något av en svårnavigerad djungel av färger, former och material. Varför är det viktigt att lägga ner tid på att välja rätt sänggavel? Helt enkelt därför att denna möbel är sovrummets centerpiece och ett designmässigt blickfång. Rätt sänggavel, eller huvudgavel som de också kallas, slår nämligen an tonen för hela sovrummet.

Hur ska man gå tillväga när man väljer sänggavel? Möjligheterna är många och det gäller att ha klart för sig vad man är ute efter. Sänggaveln ska passa ihop både med sängen och med övriga möbler i sovrummet. Är man dessutom designintresserad kanske man tänker i banor kring val av rätt material för att skapa den eftersökta stämningen.

Det finns en uppsjö av olika sänggavlar, även kallade huvudgavlar. Är själva komforten viktigare än designen eller kan dessa båda komponenter rent av kombineras? Man bör också fundera kring storlek med tanke på höjd och bredd i förhållande till sängen som gaveln ska tillhöra. Kan man kanske rent av välja en fristående gavel? Vill man göra det riktigt enkelt för sig kan man köpa gavel och säng i ett enda paket och på så sätt spara både tid och pengar. För den kreative gäller kanske att själva sökandet är halva nöjet.

Färg och materialval

Det kan vara en god idé att fundera kring vilket intryck sänggaveln ska ge och förmedla. Här är det bara fantasin som sätter gränser när det gäller variationsmöjligheterna i form av olika färger, mönster, tyger och materialval. En stoppad och mjuk sänggavel i sammet ger till exempel en mjukare och mer trivsam sovrumskänsla än en minimalistisk och avskalad träram.

Är man intresserad av att skapa olika sorters miljöer i sitt sovrum kan en stoppad sänggavel i läder med knappar förmedla en lite lyxigare känsla som med fördel kan förstärkas med sängkläder och tillhörande kuddar antingen i liknande material eller som går ton i ton med gavelmaterialet. Älskar man kontraster har man fritt spelrum att leka med både mönster och olika färgkombinationer. Här kan även ljuskällor hjälpa till i såväl den kreativa processen som i det färdiga resultatet.

Vill man istället skapa den minimalistiska känslan kan en enkel och tunn ram klädd i enfärgat tyg vara att föredra. Det är väldigt populärt att själv skapa en unik och individuell sänggavel och ibland sitter man själv på en fantastisk juvel som med lite kärlek och omvårdnad kan pryda sovrummet som pricken över i. Moderna naturmaterial att själv skapa i kan vara drivved eller till exempel lastpallar. Även rotting kan vara ett uppskattat material som skapar ett lite lugnare sovrum.

Järn eller stålgavlar kan ge uttryck för lite olika stilar beroende på vad man har tänkt sig. Som lantlig och bondromatisk stil kan denna typ passa både i sommarstugan och barnrummet medan stålkänslan också kan ge ett väldigt industrimässigt intryck.

Inbyggd förvaring

Många glömmer bort att det faktiskt går att skaffa sig ett smart tilfälle till extra förvaring när det är dags att skaffa sänggavel. Den händige kan med fördel själv platsbygga en sänggavel eller anlita pålitliga hantverkare. En inbyggd liten bokhylla med sovrumshemligheter kan aldrig vara fel.

Oavsett vilka material eller färger man väljer måste man lägga ner extra tid på att mäta hur stor gaveln behöver vara både i förhållande till sängen och de som ska sova i den. En sänggavel som tronar upp sig i bakgrunden ger pondus åt hela rummet. Det kan också vara bra om man har något att luta såväl rygg som nacke mot om man vill sitta upp i sängen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*