Vad innebär det att låna pengar?

Inlägget är skrivet i samarbete med UCfritt.nu

Att låna pengar har aldrig varit enklare och det finns en mängd olika långivare på den svenska marknaden. Många av dessa långivare erbjuder också lån utan UC med många förfrågningar vilket är bra om man har ett turbulent förflutet som låntagare. Det är dock viktigt att man förstår skillnaden på olika typer av lån som finns på marknaden. Därför kommer denna artikel gå igenom de olika lånen som finns och vad de innebär. För att förenkla det så kommer de olika lånetyperna att kategoriseras som kortsiktiga- och långsiktiga lån.

Kortsiktiga lån

På senare dagar har det blivit populärt att ta kortsiktiga lån. Dessa typer av lån är för kortsiktiga syften, exempelvis om man förlorat jobbet och vill betala hyran eller om man behöver köpa en ny tvättmaskin och inte har några pengar. Förr i tiden så var dessa lån svåra att ta, men många av långivarna erbjuder privatpersoner att ta lån utan UC med många förfrågningar. Detta har hjälp många svenskar som har det svårt att få månaden att gå ihop på grund av olika anledningar.
De kortsiktiga lånen kan dock se olika ut beroende på vilket bolag man går till. Det är därför bra att jämföra de olika lånen som finns på marknaden. För att hjälpa detta kan man kolla på hemsidor som jämför olika långivare.

Långsiktiga lån

Det finns också en mängd olika typer av långsiktiga lån på marknaden. Detta kan exempelvis handla om ett bolån, som är en typ av lån där bostaden är säkerheten. Bolånet har andra typer av villkor i jämförelse till de kortsiktiga lånen där man inte har en säkerhet på samma sätt. I Sverige får bolånet nämligen omfatta högst 85 procent av vad bostaden är värd. Resterande 15 procent av bostadens värde måste man som låntagare själv sätta in som en kontantinsats.

En annan typ av lån som finns på marknaden är ett privatlån som oftast ges av olika typer av banker. Detta är mer likt de olika typerna av kortsiktiga lån. Anledningen är att det inte heller finns någon säkerhet, därför måste låntagaren behöver betala högre ränta på lånet.