Tips till dig som vill bygga pool

Inlägget är skrivet i samarbete med poolgiganten.se

I dessa tider när folkhälsomyndigheten inte vill att man reser längre än 1-2 timmar med bil hemifrån kommer förmodligen allt fler att stanna hemma. Det har redan visat sig att försäljningen av trädgårdsväxter har ökat markant i jämförelse med samma månad tidigare år. En hemester behöver alltså inte vara av ondo. Nu går det att äntligen få tid för alla de där projekten som tidigare skjutits på framtiden. Kanske altanbygget med den infällda poolen blir av i år? Eller den fristående poolen? Innan du skrider till verket är det bra att ta reda på lite om planering och kostnader. De etablerade pool-företagen bistår gärna med hjälp. De kan göra ett besök hos dig för att ta reda på hur just din pool ska kunna bli verklighet. Sedan får du ett kostnadsförslag samt vilket eventuellt markjobb du kommer att behöva utföra.

Budget

Såvida du inte är gjord av pengar är en budget ett första steg. Den ska innefatta inte bara själva poolen utan också allt markarbete. Glöm inte poolmontör, elektriker och rörmokare. Du kanske också behöver anlita en snickare eller stenläggare för att göra färdigt runt poolen när den väl är på plats. Alla dessa kostnader bör finnas med i din budget. Bor du på berggrund kan du dessutom behöva spränga och då kan det bli dyrt. Vilken typ av pool du väljer styr naturligtvis också vad summan slutligen blir. Normalpriset för en pool brukar ligga på runt 300 000 kronor där själva pool-paketet utgör cirka halva kostnaden.

Poolen

Din pool måste vara placerad minst tre meter från huset och du behöver ha en meter runtom. Ett djup på 150 cm är standard och då måste du gräva till 180 cm djup. Oftast är en gjuten bottenplatta bäst. Ett tips är också att det blir snyggare att göra poolen bredare än längre. Bestäm om du vill ha trappa eller stege. Satsa också på en bra poolvärmepump och en säkerhetsmässigt godkänd pooltäckning. Lameller är bra. Det är också en fördel om leverantören finns i närområdet, för service och tillbehör.