Tips inför köp av katt

Ungarna tjatar om katt så har läst på en del och tänkte dela med mig av lite tips.

Ska du eller din familj köpa katt? Vad roligt! Det finns dock vissa saker som kan vara bra att tänka på inför köpet. Här får du en del tips!

Huskatt eller raskatt?

Det allra första man bör fundera över är om man vill ha en huskatt eller en raskatt. En huskatt är ofta betydligt billigare än en raskatt och finns i flera olika färgkombinationer. Huskatter kan ibland skänkas bort, och ibland kostar de några hundralappar. En raskatt kan kosta flera tusen kronor. Om man vill satsa på avel och utställning är det dock en raskatt man bör satsa på.

Har ni tid att ha katt?

Man måste också fundera över om man verkligen har tid att ha en katt. Om man arbetar hela dagarna och sedan vill var hos kompisar eller liknande om kvällarna får katten vara mycket ensam. Det gillar inte katten, och om man sällan är hemma bör man alltså avstå från att skaffa katt. Man måste också tänka på att katten inte mår bra av att lämnas till kattpensionat med mera allt för ofta. Om man vill åka bort mycket är det inte heller läge att skaffa katt. En katt gillar inte när det är mycket skrik, gap och höga ljud hemma. Barn som gråter ofta, hög musik eller fester med mycket folk är sådant som katter inte är speciellt förtjusta i.

Kattsäkra hemmet

Innan katten kommer hem är det också viktigt att se till att hemmet är kattsäkrat. Det betyder att man måste se till att små saker som katten kan få i sig är borttagna, sladdar ska gömmas undan med mera. Om man har en balkong måste man se till att den nätas in så att katten inte kan ramla ner. Det finns en hel del man behöver tänka på som man kanske inte vanligtvis funderar över. Det kan till exempel vara bra att sätta fast blomkrukor, ha skydd för spisplattorna med mera. Glöm inte kattförsäkringen.

Förbered kattens hemkomst

Det är också bra att se till att man förbereder hemmet med saker så att katten verkligen kan känna sig trygg i sitt nya hem. Det är viktigt att det finns kattfoder, skålar och en kattlåda med kattsand hemma. Katten behöver också leksaker och lite gott godis i sitt nya hem samt en bra liggplats. Man bör också ha en bur till katten så att man kan få hem den tryggt, men även så att man vid behov kan ta den till veterinären.

Skaffa kunskap om katten

Det är också mycket viktigt att man ser till att skaffa sig kunskap om katten. Man måste till exempel veta vilket foder den behöver, hur den beter sig om den inte mår bra och hur man ska sköta om dess päls. Förutom det måste man också ha koll på hur man klipper kattens klor, hur den kan tränas med mera. Det finns en hel del att lära sig. Om man vill lära sig mer finns det bra böcker på biblioteket. Det kan också vara klokt att kontakta en uppfödare och fråga om råd.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*