Slipa golvet

Är det dags att slipa golvet och få fram det där vackea trägolvet som en gång fanns där under men som efter år av bruk inte har kvar sin forna glans? Då har vi ett gäng tips till dig att dela med oss av för att hjälpa dig komma igång med golvslipning. År av slitage kan tänkas vara slutet för ett golv men det går ofast att räddas.

  1. Anlita ett proffs

Vårt första tips skiljer sig från resten av listan som är mer inriktas på GDS, gör det själv. Men att slipa golv är ett både tidskrävande och inte helt lätt jobb att utföra. Så det kan vara värt att ta kontakt med ett företag, som till exempel golvsliparnastockholm.nu, för att få en offert på vad det skulle kosta att låta någon som faktiskt jobbar med det utföra golvslipningen.

2. Rensa rummet på allt

Vare sig du ska utföra golvslipningen själv eller har anlitat ett proffs så är ett första steg inför golvslipning att rensa rummet på allt löst som står på golvet. Du behöver också grans golvet efter sådant som sitter fast och kan vara i vägen för slipningen och se sen till att ta lossa och avlägsna socklarna.

3. Rätt utrustning och material

De flesta människor har inte rätt utrustning och material för golvslipning hemma och det kommer med största sannolikhet inte löna sig att köpa det för att slipa en gång. Som tur är finns maskinuthyrare sin hyr ut golvslipar och som kan hjälpa dig att hitta rätt maskiner och material. Du kommer även behöva en kantslip för att kunna slipa i hörn och kanter.

Slipningen inleds alltid med grövre sandpapper och byts senare i processen mot ett finare sandpapper i ett par steg.

4. Rätt teknik i spliningen
– Starta aldrig golvslipen med valsen nere. Golvet kommer att bli ojämt då. Detta gäller även när du ska bytra riktning.
– Slipa alltid golvet diagonalt sett till riktningen på golvplankorna. På detta sätt blir du av med alla ojämnheter i golvets plankor.
– Använd kantslipen du hyrt vid kanter och hörn och slipa alltid längs med kanterna. De kan hända att du i vissa hörn inte kommer åt med kantslipen heller så finns det verktyg att använda för att skrapa ner lacken.
– När det är dags för finslipning med finaste sandpappret, byt riktning och slipa längs med plankorna.
– Efter slipningen av golvet är det dags för behandling för att skapa ett skyddande lager. Du måste då se till att golvet är rent och och totalt fritt från damm. Städa och dammsug av ett par gånger för att vara säker.

5. Lacka golvet?

Golvet behövs ytbehandlas och skyddas. Normalt görs detta med att lacka golvet men man kan också välja olja eller vax. Att lacka golvet är ett hållbart sätt att skydda golvet. Ju fler gånger du lackar desto mer tåligt blir det.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*