Saker att tänka på innan du skaffar hund

Att bli med hund är ett stort ansvar och det är även en livsförändring om man inte har djur sedan innan. Det finns mycket man behöver tänka på innan man tar beslutet.

Har du utrymme för en hund i ditt liv?

Detta handlar inte endast om hur du bor och om det faktiskt finns fysisk plats för ännu en familjemedlem utan även om du har tid över för en hund. En hund behöver mycket uppmärksamhet för att den ska må bra och de får inte lämnas ensamma för långa stunder. Om man jobbar hela dagarna är det viktigt att man ser till att hunden inte behöver vara ensam utan till exempel har chansen att få vara på ett hunddagis eller hos någon man känner. Om man dessutom har fritidsintressen som tar mycket tid där hunden inte kan följa med kan det vara en bra idé att tänka om beslutet. Det är även viktigt att komma ihåg att hunddagis kan vara dyra. Väl hemma behöver hunden aktiveras och komma ut på promenader både i ur och skur.

Det kostar att ha hund

Ofta glömmer man bort alla kostnader som kommer med att ha en hund. Det är dock viktigt att man har i åtanke att detta absolut inte är gratis. Det finns mycket som kostar, om man jobbar och har hunden på ett hunddagis kan man räkna med att det är några tusenlappar som går till detta per månad. Hundar kostar dessutom mycket i matkostnad, även om du har en liten hund som äter mindre kan denna exempelvis ha matsmältningsproblem eller matallergi. Många hundar behöver specialkost vilket leder till att kostnaderna för mat snabbt går upp i pris. Dessutom behöver hundar en försäkring. Om din bästa vän blir sjuk och du behöver ta med denna till veterinären är det nästan alltid en dyr historia, faktum är dock att om man inte har en försäkring blir det genast mycket dyrare och det kan sluta med att man inte har råd att hjälpa sin vän. Se till att du är medveten om att det kan tillkomma mycket kostnader med att ha en hund.

Hundar lever länge

Självklart vill man ha med sig sin bästa vän så länge som möjligt och detta är givetvis inte något negativt. Det finns många hundar som kan leva upp till att de är 15-20 år medan det ofta är vanligt att de större raserna endast blir omkring 10 år. Därför är det ett åtagande att köpa en hund och man bör göra vad man kan för att livssituationen inte ska förändras plötsligt så att man helt oväntat måste göra sig av med hunden. En omplacering kan ta mycket hårt på en hund och som hundägare har man ansvar för att ge hunden ett bra liv under alla dess levnadsår. Därför bör du vara väl medveten om att när du köper en hund låser du upp dig minst de 10 kommande åren. Se till att du har plats för en hund i ditt liv och är redo att ta ansvar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*