Nackspärr

Inlägget är skrivet i samarbete med Sockander kiropraktorcenter


För ett tag sedan hade jag en ganska långvarig nackspärr. Ni som haft nackspärr eller har det just nu vet hur jobbigt det är när man vaknar på morgonen och är alldeles stel. Det påverkar en ganska mycket i vardagen. Allt från att klä på sig till att köra bil blir jobbigt, helst vill man ju inte röra på sig alls.
Jag tror att min nackspärr berodde på att jag hade en dålig kudde när jag sov. Jag fick tips från en kiropraktor om att byta kudde, och det blev absolut bättre efter att jag hade köpt en ny som var mer ergonomisk.

Vad brukar du göra när du drabbas av nackspärr? Jag har några tips som faktiskt kan hjälpa till att göra det bättre eller förebygga:

  1. Värme – Jag har köpt en vetekudde som jag värmer i micron, och den är riktigt skön att lägga på det ömmande området i nacken. Har man inte en vetekudde går det alldeles utmärkt att värma sig med en filt eller en halsduk. Ett varmt bad eller en dusch kan också hjälpa till att lindra värken.
  2. Rörelse – Jag vet att man helst inte alls vill röra på sig när man har nackspärr, men visste du att fysisk aktivitet ökar blodcirkulationen och påskyndar läkningsprocessen i kroppen? Sen ska du givetvis inte göra rörelser som gör ont, men träning kan även förebygga uppkomsten av nackspärr.
  3. Ergonomi – Se till att du sover bekvämt med en bra kudde och bra madrass. Tänk på arbetsställningar och att inte snedbelasta din nacke och dina axlar.

Visste du att det finns hjälp att få hos en kiropraktor både i det akuta skedet och vid mer långvariga eller återkommande besvär med nackspärr? Jag har själv gått till kiropraktor när jag haft nackspärr och fått väldigt bra hjälp. Där har jag nu fått med mig övningar hem som jag kan utföra för att förebygga att nackspärren kommer tillbaka.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*