Köpa hund får kennel – att tänka på

Att köpa en ny hund är alltid ett spännande moment i livet. Det kan vara en stor förändring för den som aldrig tidigare haft en hund. Men att köpa en hund från en ärlig kennel med lång erfarenhet och sund avel gör det hela lite enklare. Det är viktigt att man känner sig välinformerad och trygg innan man ingår ett avtal och köper en hund. Innan dess ska man vara säker på att man har den tid, pengar och tålamod som krävs för att ta hand om en hund och låta den bli en del av familjen, detta gäller under hela hundens liv. En hund blir i genomsnitt minst 10 år, vissa raser till och med upp till 16 år gamla.

Kunskap

Oftast erbjuder kenneln en lång erfarenhet och kunskap om den hundras man har bestämt sig för att köpa. Därför är det bra att ställa alla de frågor man har och kanske låta kenneln berätta ur sitt perspektiv hur hundrasens mentalitet och hälsa är. Är man dessutom intresserad av att träna någon hundsport eller ställa ut sin hund så bör man diskutera detta med kennelägaren också för att tillsammans komma fram till vilken valp som skulle vara mest lämplig, ofta kan man nämligen se sådant redan när valparna är ett par veckor gamla.

Möjlighet att se mamman och pappan

Om man besöker en kennel i syfte att hitta den perfekta valpen kan det även vara bra och kul om man får möjligheten att se båda mamma och pappa till denna valp. Man kan få en idé om hur valpens färg och teckning kan tänkas se ut när den är äldre, se att båda föräldrarna är friska hundar med fin mentalitet, t.ex. lugna och vänliga. Eller om man är intresserad av en vallande hundras kan det vara kul att se hur mamman och pappan arbetar ute på fältet.

Mentalitet, hälsa eller utseende?

Detta är tre punkter man bör fundera över vid val av ras, kennel och hund. Till vilket syfte har dessa valpar avlats fram? Även om alla tre bör vara av kennelns fokus så finns det kennlar som fokuserar mer på en av dem. Till exempel en border collie, som är en arbetande vallhund, de avlas fram för god hälsa och mentalitet hellre än efter utseende.

Bra avtal

Genom att vända sig till en SKK (Svenska Kennelklubben) registrerad kennel så kan man vara säker på att det finns ett väl bearbetat avtal som ska skrivas under när man har bestämt sig för att köpa en valp. SKK har nämligen utformat ett avtal som alla registrerade kennlar måste följa. Det går inte att använda SKK:s avtal om man inte är registrerad som uppfödare hos Svenska Kennelklubben.

Kontakt

När man väl har bestämt sig för att köpa en valp av en kennel kan det vara kul att hålla kontakten för både kenneln och den nya ägarens skull, just för att tillsammans följa och diskutera valpens utveckling. Har man frågor ska kenneln gärna ställa upp och besvara dessa, även om man skrivit bort all rätt till valpen man sålt så kan man för eget nöje och gott omdöme för kenneln svara på frågor som kan uppstå från valpköparen. Man kan i framtiden även anordna kennelträffar eller kullträffar vilket kan vara kul för alla inblandade.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*