Installera solceller

Över hela Sverige har allt fler börjat investera i solenergisystem, alltså utrustar bostadens tak med solpaneler. Tekniken har gjort otroliga framsteg under de senaste åren, och detta har bland annat bidragit till att bättre orka på utrustningen som behövs för installation och drift. Att installera solpaneler på taket är ett fantastiskt sätt att generera el för ditt hem och inte minst positivt för elnätet, och det helt utan att öka din påverkan på miljön.

Som alla större investeringar är det ett stort beslut att installera ett solceller. Men i takt med att kostnaderna för solenergi fortsätter att sjunka blir det mer attraktivt att köpa och det här beslutet blir allt lättare att ta. Det är en smart långsiktig investering med stora besparingar att gå över till solenergi.

Några saker att tänka på innan du investerar i solpaneler är till exempel:

  • Äger du ditt hem eller hyr du det?
  • Kommer du att sälja din fastighet inom de närmaste 10 åren?
  • Är ditt tak lämpligt för solpaneler? Är det äldre än 20 år behöver det troligen bytas eller lagas innan installation.
  • Hur mycket spenderar du varje månad på el? Motiverar det investeringen?

I vissa fall kan solenergi helt och hållet nolla din elräkning efter en period när kostnaderna för installation, system och underhåll har återbetalats. Solpanelern kommer i alla fall att minska din elräkning med mellan 10 och 50 %. Hur mycket pengar du kan spara genom att utnyttja solens fantastiska kraft beror på var du bor, din nuvarande energiförbrukning, hur du finansierar investeringen och hur länge du planerar att bo kvar i din bostad.

Kan du installera solceller själv? Även om du kan det så rekommenderas att du använder en kvalificerad yrkesperson som har en certifiering för detta för installationen och som så klart arbetar med solpaneler av hög kvalitet. Då kommer det med garantier och blir en bra och säker installation.

Solceller för BRF

Om du bor i en bra BRF så har du garanterat gott om takyta passande för att installera solceller. Om din bostadsrättsförening har ekonomin för det så finns det få anledningar till att inte kolla närmare på det. Din BRF kan sänka elkostnaderna och bidra till en positiv miljöpåverkan med solceller. Elöverskottet kan ge vinst och pengar sparas från dag ett, även om det tar ett tag innan den initiala investeringen är återbetald helt. Att installera Solceller i BRF är alltså en bra investering på fler än ett sätt.