Hyra ut bostadsrätt

Inlägget är skriver i samarbete med Samtrygg


Innan jag och barnen flyttade in i vår villa så bodde jag och min ex-fru tillsammans i en bostadsrätt här i Norrköping. Under en övergångsperiod vid separation valde vi att hyra ut bostadsrätten i andrahand. Detta för att inte stressa en försäljning och låta oss få tid att hitta nya bostäder. Och det var ett smart val och vi kunde sälja lägenheten ca 1 år senare när hyresgästen flyttat ut.

Detta gav mig en hel del erfarenhet kring uthyrning i andra hand och om du går i tankarna att hyra ut en bostadsrätt så tänkte jag här dela med mig av lite tips och information som kan komma till nytta för dig under processen.

  1. Tillstånd. För att få hyra ut din bostadsrätt så måste du ha ett godkännande av bostadsrättföreningen din lägenhet tillhör. Även om det är du som besitter lägenheten så måste du ta hänsyn till föreningens styrelse och stadgar. För att du som bostadsrättsinnehavare ska få hyra ut din bostad behöver du uppvisa giltiga skäl enligt för uthyrningen, enligt stadgarna.
  2. Kontrakt. Se till att ta fram ett andrahandskontrakt som täcker allt. Det gäller att du är helt skyddad så det till exempel inte är du som blir ansvarig och får betala för skador eller problem din hyresgäst orsakar. Du som hyresvärd har fullt ansvar även om du inte bor i lägenheten så det gäller att reglera det mot hyresgästen. När du ska ta fram ett andrahandskontrakt kan det vara värt att använde en tjänst som Samtrygg, du kan läsa mer om dem och deras tjänster här.
  3. Besiktningsprotokoll. Se till att upprätta ett besiktningsprotokoll där alla skador och problem i lägenheten som finns innan uthyrningen finns nedskrivet så att det inte kan bli några diskussioner om eventuella nya skador när hyresgästen flyttar ut.

Har du några övriga tips gällande andrahandsuthyrning? Kommentera gärna nedan.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*