Hundtäcken

Det som länge har betraktats som en modern accessoar har olika funktioner och är till och med nödvändigt beroende på hundrasen eller vid sjukdom. Under den kalla årstiden i Sverige börjar vissa fyrbenta djur frysa redan vid 10 grader. Särskilt om utflykterna i friska luften överskrider tiden för en vanlig promenad eller om du är ägare till en ganska trög fyrbent vän kan ett hundtäcke för din favorit komma väl till pass. I denna artikel reder vi ut när ett hundtäcke är en bra ide, vad du ska tänka på när du köper den och vilka vintertäcken och hundtröjor du kan välja mellan.


Är ett hundtäcke verkligen nödvändig?

Alla hundar behöver inte nödvändigtvis ett hundtäcke i kallt väder. Det finns dock vissa raser som fryser mycket snabbt på grund av att de saknar underull. Denna pälskvalitet utan underull är vanligtvis inte tillräckligt varm för kalla vinterdagar. Om din fyrbenta vän inte tillhör någon av dessa kategorier är ett hundtäcke inte absolut nödvändig, men den skadar dem inte. Se dock till att din hund inte blir för varm i sina kläder.

Hundens ras, päls, vikt, hälsa och ålder är faktorer som måste beaktas när du bestämmer om din hund verkligen behöver ett täcke eller inte.

Vissa raser, som Siberian Huskies, har en tjock dubbelpäls och är födda för att leva utomhus i kalla temperaturer. De klarar av kallt väder på ett mycket bättre sätt än korthåriga hundar. Många raser med tjock dubbelpäls föredrar faktiskt att inte bära ett extra lager, eftersom det gör dem för varma!

Hundtäcken är mer än bara mode! Ett funktionellt hundtäcke eller jacka håller din hund glad och bekväm i alla förhållanden, så att ni kan gå ut och ha kul tillsammans oavsett väder. En hund med mycket päls kommer till exempel att ha nytta av en regnjacka i ösregn. Jackan kommer att förhindra att hans eller hennes päls blir våt, tung och smutsig. Vissa hundar behöver också jackor på vintern.

Kroppsfett, kroppstyp och storlek spelar också en roll. Små hundar, som chihuahua, tenderar att frysa lättare eftersom de ligger nära marken och har en stor kroppsyta att hålla värmen på i förhållande till sin kroppsvikt.

Hundar med kroniska sjukdomar eller dålig blodcirkulation har i många fall också nytta av att hållas varma med en jacka. Detsamma gäller för valpar och gamla hundar som behöver hjälp med att reglera sin kroppstemperatur.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*