Hitta billigt webbhotell

Inlägget är skrivet i samarbete med hittawebbhotell.nu

Finns det både bra och billiga webbhotell?

Svaret är utan tvekan ett rungande ja! Det finns absolut svenska webbhotell, men även utländska motsvarigheter, som är både prisvärda och välskötta. Bara för att ett webbhotell är billigt, behöver inte det betyda att det är dåligt: det kan vara så enkelt som att man har valt att inte lägga en massa pengar på reklam och marknadsföring, utan istället vill pressa priset för sina kunder.

Vilket webbhotell passar mig?

Det finns ett stort utbud av webbhotell i dagsläget, en del är ganska välkända medan andra har valt att hålla sig undan rampljuset och arbeta med några få, utvalda kunder. Det är helt enkelt en djungel att hitta webbhotell som passar dina behov. Vilken typ av webbhotell du ska välja beror till stor del på vilket syfte du har med att synas och finnas på nätet. Om du är ute efter en blogg eller enklare hemsida så räcker de allra flesta billiga webbhotell gott och väl. Se dock bara till att de erbjuder lättnavigerade och enkla menyer, och gärna också en så kallad one click installer, som gör att du kan installera en bloggplattform, wiki eller e-butik med ett enda klick.

Om du istället vill ha flera professionella sajter på ditt webbhotell, och kanske räknar med större trafikmängder (från, säg, 5000 besökare per dag och uppåt) kan det vara en bra idé att kolla i lite högre segment. Med högre segment menas dock inte nödvändigtvis pris, utan snarare kapacitet och utrymme. Det du vill ha är bra prestanda till ett bra pris, och det finns prisvärda webbhotell som inte behöver kosta skjortan trots att de levererar minst lika bra som sina större konkurrenter.

Att tänka på när man ska välja billigt webbhotell

Trots att det finns många bra exempel på webbhotell som är både bra och billiga, så finns det onekligen undantag. Här är några enkla saker att ha i bakhuvudet när du ska skaffa ett billigt webbhotell, för att slippa gå i de värsta fällorna:

1. Bindningstider

Hur ser bindningstiderna ut? Leta efter webbhotell med korta eller inga bindningstider dels eftersom du snabbt kan byta om du skulle känna dig missnöjd, dels eftersom det visar att man från hotellets håll står för sin produkt och är övertygad om att folk stannar kvar även fast man inte binder upp dem under långa perioder.

2. Kundservice och support

Inga webbhotell är felfria, så enkelt är det. Förr eller senare (ofta förr) finns risken att du stöter på någon slags problem, och då är det viktigt att du kan känna dig trygg i hur webbhotellets personal och ansvariga bemöter dig och hanterar problemet.

3. Upptid och kapacitet

Om du bara har tänkt ha en personlig hemsida med ett cv eller liknande på så är detta ingen jättepunkt att hänga upp sig på, men om du har sajter som du tjänar pengar på, eller en välbesökt blogg, så är upptid otroligt viktigt. Upptid är helt enkelt en term som berättar hur stor del av tiden som webbhotellets servrar är uppkopplade mot Internet. Den ska vanligtvis ligga över 99 % om webbhotellet är något att ha. Även kapacitet är en viktig faktor: du vill inte råka ut för att din månatliga bandbredd tar slut bara för att du råkat skriva en extra populär artikel.

Överlag är billiga webbhotell ett bra ställe att starta på om man inte driver en webbyrå eller är sökmotorproffs med hundratals domäner i rockärmen. Besök gärna de webbhotell vi tipsar om här på sidan, och skapa dig en egen uppfattning om vilket som kan passa just dig bäst!