Crossfit – aktiverar hela kroppen

Crossfit är en typ av träning som utvecklats under årtionden. Greg Glassman sägs vara den första som tog fram ett program där man kunde mäta framgångar i fitness, och han kallade dessa tävlingar för Crossfit. Därefter blev hans träningsprogram väldigt populärt och han såg till att kombinera träning med hälsa utformat på ett sådant sätt att det skulle kunna passa alla. Fokus var alltid för Greg Glassman hälsa och fitness. Framkomsten av just Crossfit började någon gång på 80-talet men är omdiskuterat eftersom övningarna utförts tidigare. Anledningen till att Crossfit blev så populärt helt plötsligt var att Glassman såg till att strukturera upp det och skapa ett välformat program.

Vad är Crossfit?

Crossfit är en träningsform där man kombinerar olika funktionella rörelser som ska utföras på en viss tid med hög intensitet. Alla passen är baserade på övningar som ser till funktionella rörelser. Exempel är rodd, tyngdlyftning, gymnastik, löpning och mycket, mycket mer. Dessa rörelser ska vara grunden för människan enligt crossfit-anhängare. De menar att människan var ämnad att utföra dessa rörelser och att det är mest naturligt för människan att göra dessa. Idag är det fortfarande många kontroversiella inom träning och hälsa som anser att Crossfit inte är någon riktig sport, till dem skulle man vilja rekommendera att de tar sig tiden att gå på ett träningspass. Sedan kan det diskuteras.

Känslan när alla kämpar tillsammans

Enligt de som utför Crossfit så är det själva kombinationen av att göra saker i grupp och att man aktiverar hela kroppen som är tjusningen med träningsformen. Antingen kan man välja att utföra den tillsammans med andra motionärer på hobbynivå, eller så kan man tävla i Crossfit. Om man satsar på det sistnämnda bör man dock vara medveten om att det är en tuff sport som kräver lika mycket engagemang och kämparglöd som vilken annan elitsport som helst. Är träna i grupp är otroligt motiverande och endorfinerna som frigörs i kroppen när man tränar smittar på något sätt av sig till andra i gruppen. Man kan känna att energin i lokalen blir stark av att man gör saker tillsammans och att framgång drar mer framgång.

Tävla mot dig själv eller andra

En förutsättning för Crossfit är noggrann dokumentering av framgång. De flesta brukar använda sig av en white board i träningslokalen där man kan skriva upp poäng, vikt och tider och se hur detta förändras över tid. Det är en bra morot för den som vill bli bättre och se resultat, samtidigt som det kan hjälpa en att lära känna sig själv lite bättre. Om man inte vill så behöver man ju faktiskt inte tävla i Crossfit utan man kan ju se den som en träningsform för att stärka sig själv. Det är många som gör det och då är resultaten och framstegen något som man gärna uppmuntrar och hyllar.

Tekniken med på träningen

Man kan ladda ner appar som hjälper till att hålla koll på resultaten, komma med tips på nya övningar och så vidare. Om man känner att man skulle vilja börja med Crossfit bör man söka upp några experter så att man får en bra första träningsrunda.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*