Bra löparskor?

Finns det egentligen löparskor som är bättre eller sämre? Svaret på den frågan är nog inte helt självklart utan det beror på vilken typ av fötter man har och vilket löpsteg man tar. Därmed är val av skor något väldigt individuellt och man behöver ta ställning till både individ och aktivitet. Allas fötter är unika och märket på skorna är kanske inte det mest avgörande även om de flesta säkert har sina favoritmärken. Passform, material, kvalitet, dämpning och utseende är alla viktiga faktorer i varierande grad och omfattning.

Asics

Märket Asics är en japansk tillverkare av sportkläder och sportskor som till exempel padelskor och räknas som ett av de ledande märkena inom löparskor. Asics grundades 1949 och företagets skor hette till en början ”Onitsuka Tiger”. Huvudkontoret ligger i Kobe på ön Honshu i Japan.
Namnet Asics är en akronym för Anima Sana In Corpore Sano där betydelsen vill säga ”en sund själ i en sund kropp”.

Nike

Nike tillhör också ett av de stora märkena inom skor och kläder för träning av olika slag. Nike är ett amerikanskt företag inom sportindustri och har sitt huvudkontor nära Beaverton i delstaten Oregon i USA. Mannen som startade detta företag hette Phil Knight. Från början var namnet ”Blue Ribbon Sports” fram till 1971 innan det byttes till Nike.

Phil Knight importerade skor som han sedan sålde till amerikanska löpare. Ett av de märken han sålde vidare hette faktiskt Onitsuka Tiger (som senare byttes till Asics). Nikes logo kom till 1971 av Carolyn Davidson. Företagsnamnet Nike kommer från grekiska gudinnan Nike. Senare kom Phil Knight på företagets välkända reklamtext ”Just do it” som än idag lever kvar. Företagets framgångar fortsatte och med skon Air Jordan, där den berömde basketspelaren Michael Jordan är frontfigur blev en stor succé.

Adidas

Även märket Adidas hör till ett av de mest kända märkena inom sportkläder och sportskor. Adidas är ett tyskt företag som grundades under annat namn i Herzogenaurach i Tyskland 1948.
Det började med två bröder vid namn Adi och Rudolf Dassler som tillsammans började tillverka skor och framgången lät inte vänta på sig. År 1927 stod den första skofabriken färdig och redan året efter var man skoleverantör till Tysklands olympialag.

Efter kriget beslagtog den amerikanske armén fabriken men år 1947 upphörde deras styre över företaget och bröderna Dassler beslutade att gå skilda vägar. Rudi startade upp varumärket Puma medan Adi bildade Adidas. Adidas firmanamn bestod av de första tre bokstäverna i Adis förnamn och efternamn.

Idag håller Adidas huvudsakligen två kollektioner som benämns Original och Performance. Det förstnämnda innebär att Adidas retrokollektioner genom tiderna nytillverkas av tidigare kreationer eller att nya kläder tillverkas med inspiration från gamla modetrender. Performance är moderna kläder där främst idrottsmän använder denna klädesinspiration.

Stylie är Adidas tredje kollektion som mer inriktat sig på designade kläder utanför sportens värld. Under senare år har Adidias haft samarbete med bland annat fotbollsspelaren David Beckham men också med kända personer inom musikvärlden. Det visar att Adidas som företag gärna multitaskar i fler kategorier än enbart sportkläder och sportskor.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*