Bergsklättring

Vad tänker du på när du hör ordet bergsklättring? För en del människor kan detta ord framkalla rädsla och obehagskänslor, medan det för andra människor kan kännas som en rolig upplevelse.
Bergsklättring är en sport som kan utövas både inomhus och utomhus. Det är en sport man kan tävla i eller bara utöva på sin fritid om man så vill. Nedan följer exempel på några olika typer av klättring som finns och vilken utrustning som används.

Inomhusklättring – för nöjes skull eller ett sätt att bota sin höjdrädsla?

För de som väljer att klättra på fritiden, kan inomhusklättring vara ett bra alternativ. Klättringen sker på en vägg istället för ett berg. Väggen kan vara flera meter högre än en normalstor vägg. För att klättra inomhus behöver man säkerhetsutrustning i form av en sele och säkerhetslinor. Selen består av bälten som kopplas samman i midjan. Dessa ska sitta hårt fast för att de inte ska lossna om klättringen av någon anledning går snett. Midjebältet ska också kopplas samman med en säkerhetsögla och en repbroms för att bromsa om man faller ner från väggen. Förutom detta krävs en kompis eller annan person som håller koll på dig under tiden du klättrar.

För de som har höjdrädsla, kan inomhusklättring vara ett bra sätt att komma över det. Säkerheten för just inomhusklättring är mycket högre än vid utomhusklättring. Denna rädsla kan bearbetas stegvis och höjden kan justeras efter hand som den höjdrädda känner sig bekväm. Kanske kan man med hjälp av att bergsklättring på en vägg, nå nya höjder i livet?

Utomhusklättring – för nöjes skull eller blodigt allvar

Bergsklättring utomhus kan gå till på många olika sätt och det finns olika svårighetsgrader. Man kan klättra i grupp, eller ensam (även om det inte är att rekommendera). För bergsklättring utomhus krävs samma utrustning som inomhus. Man kan antingen klättra på klippblock (Boulding) eller alpinklättra. Det är stora skillnader mellan dessa olika klättringstyper. Nedan följer en enklare genomgång av Boulding respektive alpin klättring. Klättring är ingen riskfri sport och är man inte försiktig och erfaren, finns det stor risk att man faller och skadar sig, i värsta fall kan det sluta med döden.

Boulding- klippklättring

Inom denna klättringstyp klättrar man på låga klippor. Dessa klippor är inte så höga att rep behövs, utan här används madrasser som ska dämpa ett fall eller om man bara vill hoppa ner från klippan. Ingen säkerhetsutrustning används mer än en hjälm.

Alpinklättring

För denna typ av klättring behövs säkerhetsutrustning i form av sele och säkerhetsrep. Det är för att man klättrar över höga berg. Förutom stenar finns det oftast snö och is på bergen när man klättrar. Det kan även hända att man får korsa djup snö och glaciärer när man tar sig fram vilket medför att man oftast behöver snöskor och isyxor.

Standardutrustningen för utomhusklättring innehåller bland annat skor, hjälm, sele, repbromsar slingor och karbiner. Beroende på var du ska klättra och hur väderprognoserna ser ut kan det tillkomma en del utrustning. Det kan även vara bra att ha med sig matsäck, förbandslåda, extrakläder, extra säkerhetsutrustning och mobiltelefon/ walkie-talkie då man aldrig vet vad som kan komma att hända.