Avtal med din älskade

Inlägget är skrivet i samarbete med EnklaAvtal.se

Det här med avtal, ekonomi och framtid är kanske inte det första man tänker på när det kommer till ett förhållande och kärlek. Men detta är en viktig sak att ha koll på, för många håller inte kärleken livet ut och man vet aldrig vad som händer i livet under ett förhållande. I detta inlägg tänkte jag gå igenom lite grundläggande om samboavtal och äkentskapsförord, två avtal som är viktiga för dig som vill vara skyddad som sammanboende och innan bröllopet.

Samboavtal

Så vad är då ett samboavtal? Jo, enkelt beskrivet är det ett avtal som regler vem saker tillhör och vem av er i förhållandet det tillfaller om ni flyttar isär. Om ni inte vill att alla samboegendom ska delas exakt lika om man går skilda vägargäller det att upprätta ett samboavtal.

Med ett samboavtal kan man avtala bort det som sambolagen reglerar och den gäller då inte vid en eventuell bodelning efter separation.

I samboavtalet anger man helt enkelt det man önskar fortsatt ska vara sin enskilda egendom. Så att man inte riskerar att förlora det i en seperation.

Enskild egendom kan regleras på tre sätt:

  • Gåvobrev
  • Samboavtal eller testamente
  • Äktenskapsförord mellan make och maka. Mer om äkentskapsförord i nästa del av artikeln.

Äktenskapsförord

Enkelt förklarat är ett äktenskapsförord ett avtal mellan två blivande makar. Alltså mellan dig och personen du ska gifta dig med. Genom att skapa ett äktenskapsförord så kan du avtala om om att viss egendom ska vara enskild egendom och kommer då inte vara en del av en eventuell bodelning vid skilsmässa. Du kan välja om äktenskapsförordet ska omfatta allt du äger eller om det bara ska gälla visa delar.

Viktiga saker att tänka på när du skriver äktenskapsförord

  • Registrerar äktenskapsförordet på Skatterverket så att det blir giltigt.
  • Använd en mall för avtalet för att få till ett bra strukturerat och seriöst avtal.
  • Prata med varandra. Detta kan vara en känslig fråga men är samtidigt viktig. Diskutera upplägg och innehåll.
  • Var övertydlig när ni skriver avtalt och låt eventuellt en jurist se över avtalet så att det är helt vattentätt. Så slipper ni en eventuell tvist i framtiden.
  • Skaffa vittnen och bevittnar era underskrifter. Det är inget lagkrav eller måste men är en extra säkerhet.