Aerobics

Sedan aerobics kom till på 80-talet är denna träningsform en av de mest långlivade inom gym och fitness världen, och i tusentals lokaler jorden runt flåsas och stretchas det till rytmisk musik mer eller mindre hela tiden. Genom åren har det uppstått olika varianter men skulle man göra en resa tillbaka i tiden till Jane Fondas workout eller Susanne Lanefeldts gymping skulle man snabbt upptäcka att träningen i princip är den samma. Det som skiljer sig åt är kläderna och musiken.

Grundprinciperna med aerobics

Ordet aerobic kommer ifrån grekiskans ”aero”, luft, och bios, ”liv” och skulle man översätta det krasst betyder det helt enkelt att omge sig med livsluft. I träningssammanhang handlar det med andra ord om att man får kroppen att anstränga sig tillräckligt mycket för att puls och andning skall höjas avsevärt, vilket i sin tur medför positiva konsekvenser som bättre kondition, starkare muskler och ökad ämnesförbränning. Då aerobics även innefattar stretching ökas den fysiska mobiliteten ju mer man tränar, och många upplever dessutom att man blir mjukare i lederna i allmänhet.

Ett aerobics pass brukar huvudsakligen vara uppbyggt i fyra delar: uppvärmning, träning, nedvarvning och strectching. Ibland lägger man också till ren muskelträning, som sit ups eller armhävningar. Alla delarna är mycket viktiga för att deltagarna skall få ut så mycket som möjligt av träningen liksom för att undvika skador. Att börja hårdträna utan uppvärmning kan till exempel få ödesdigra konsekvenser då man riskerar att sträcka sig och få muskelskador.

Aerobics vokabulär

När man tränar aerobics brukar instruktören ropa ut olika kommandon, inte olikt en square dance utropare, samtidigt som han eller hon demonstrerar vad som ska göras. Är man nybörjare är det inte alltid så lätt att hänga med, och några av de följande orden är exempel på typiska rörelser inom denna typ av träning:

  • Trampa – man står och går på samma plats med böjda knän – ett typiskt sätt att inleda passet på.
  • Sidestep – man tar ett steg till höger och ett till vänster i stigande takt.
  • Grapevine – man går tre steg sidledes med omväxlande ”korssteg”, ungefär som om man skapade kryss i marken.
  • Squarestep – man skapar en ruta framför sig genom att gå fram med höger fot till högra ”hörnet”, sedan med vänster till det vänstra och sedan tillbaka igen.

Olika varianter

Vill man pröva på olika former av aerobics brukar många gym idag ha scheman med ett antal klasser som förvisso bygger på samma princip men som har variationer av kroppsövningar och musik. Man kan träna till salsa eller hårdrock, och man kan använda redskap som till exempel hantlar eller step up lådor, där man tränar benmusklerna lite extra. Det finns också rena dansklasser där man lär sig hela koreografier och många gym erbjuder aerobics av olika intensitet så att man antingen satsar på rent flås (high impact) eller en lägre takt (low impact). Om man lider av någon form av skada, till exempel i knän eller axlar, är det viktigt att man informerar instruktören så att de kan visa alternativa rörelser anpassade till dina behov.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*