5 tips för en bättre privatekonomi

Jag får ofta frågan om hur jag får ekonomin att gå ihop trots att familjen består av både vuxna, barn, hus, båt och bil. Jag har inte upplevt det som speciellt svårt, men kanske är det inte så lätt. Här får ni mina tips på hur jag får min privatekonomi att gå ihop.

Ingen snabbmat

Det kanske allra viktigaste tipset är att inte äta snabbmat och halvfabrikat. Det kostar en hel del mer än att laga maten själv. Visst kan det vara gott med en pizza eller hamburgare då och då men man behöver inte äta det flera gånger i veckan. Om man har glömt att ta upp mat från frysen får man helt enkelt vänta till maten tinat eller så blir det någon form av gröt till middag den dagen.

Köp storpack och till extrapris

När jag handlar letar jag alltid efter storpack eller saker som är till extrapris. Hyllorna med varor till kort datum dammsugs och det äts antingen samma dag, dagen efter eller så stoppas varorna i frysen. På så sätt kan man spara många kronor. Det är också bra att göra en matsedel för vad som ska ätas under veckan eller månaden. Då kan man se till att allt finns hemma och så handlar man bara komplettering en gång i veckan eller varannan vecka. Man behöver inte skriva vad som ska ätas varje dag men man kan skriva ner sju rätter varje vecka och sedan ta dem under den dag de passar.

Barnens veckopeng

En annan fråga som är viktig är barnens veckopeng. Ska barnen få en mindre veckopeng som bara ska gå till godis, tidningar och liknande eller ska barnet få hela barnbidraget? Ju mer pengar barnet får, desto mer måste man också förvänta att det köper på egen hand. Om barnet ska få hela sitt barnbidrag får man ställa krav på att även vinterkläder, skor och annat köps vid behov.

Kläder och skor

När det gäller kläder och skor till den övriga familjen behöver man inte köpa märkeskläder. Det går lika bra att köpa kläder från mindre välkända märken så länge de sitter bra och fungerar. När det gäller skor behöver man inte ha tio par likadana skor utan det viktiga är att man har ett eller två par skor som passar varje årstid. Det viktiga är att kläderna är funktionella. När det finns mer pengar kan man kosta på sig att se bra ut.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*